Kis Bálint Református Általános Iskola - Határtalanul 2014

Határtalanul 2014

 

Határtalanul

BGA-13-HA-01-50

 

 


KÉPEK A KIRÁNDULÁSRÓL

 

 


Békés Megyei Hírlapban megjelent cikk

 Reformátusok lapjában megjelent cikk

 


Videó

 

 

„ Szeretetben összeforrva egy közös test tagjai…”

A vésztői konfirmandusok Erdélyben

 


A vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjai a „Határtalanul”pályázat keretében 2014.április 22-25. között négynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt.39 tanuló és négy nevelő kíséretében jutottunk el Kalotaszeg és környéke legszebb tájaira. Szállásunk Torockón volt, ahol az Európa- Nostra - díjas házak ódon falai között pihenhettük ki a fáradalmainkat, és felébredve reggelente a Székelykő csipkézett hegycsúcsaiban gyönyörködhettünk. Mesés helyeken jártunk: Nagyváradon, az Ady Múzeumban, majd sétáltunk a Körös partján. Királyhágon, „Erdély kapujában”megpihentünk és megcsodálhattuk a gyönyörű panorámát. Csucsa, Körösfő, Bánffyhunyad. Magyarfenesen a testvérgyülekezet vendéglátását élvezhettük, ahol találkozhattunk a helyi konfirmandusokkal. A közös éneklés és a vidám hangulat hatására érezhettük meg, hogy a testvéri szeretet: HATÁRTALAN!

A további napokban páratlan élményekben volt részünk: Torda-Sóbánya, Tordai-hasadék, „ Kincses Kolozsvár”: a Házsongárdi temető, ahol Tőkés László püspök úr nővére tartott gazdag élménydús előadást,  Mátyás király emlékmű, Mátyás szülőháza és a Farkas utcai református templom, Nagyenyed, a Bethlen Gábor Református Kollégium, Vártemplom, Gyulafehérvár több százéves épületei, a Hunyadiak síremléke.

Ezt követően Vajdahunyad várát fedezhettük fel, majd Aradon az Aradi tizenhárom kopjafájánál róttuk le kegyeletünket. Élményekkel gazdagon, fáradtan, az esti órákban érkeztünk haza szülővárosunkba, Vésztőre. A következő napokban hangos volt az iskolaudvar, a tantermek és persze a nevelői szoba is a boldog élménybeszámolóktól. A kisebbek irigykedve és vágyakozva hallgatták őket, a hatodikosok már ki is számolták, hogy mikor kerül rájuk sor, hogy ők legyenek a Határtalanul kirándulás résztvevői. Jó érzés volt magyarnak lenni, megerősödni a nemzettudatban, miszerint:

„ Magyarnak lenni büszke gyönyörűség”.

a kiránduláson résztvevők

 

 

 

 

 

 

Vésztői konfirmandusok Erdélyben

 

A vésztő Kis Bálint Református Iskola 7. osztályos diákjai a ,,Határtalanul" pályázaton sikeresen szerepeltek, így a tavaszi szünetben 4 napos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt tanulók és tanárok. Az út során lehetőség nyílik a Bihari-hegység természeti és épített értékeinek megtekintésére, Kalotaszeg érdekességeinek felfedezésére.